DIETETYK
KIM JEST DIETETYK ?
W roku 1967 „dietetyk” jako zawód wpisano do International Standard Classification of Occupations (ISCO). Zdefiniowano, że dietetyk to osoba, która planuje i nadzoruje sporządzanie diet leczniczych dla pacjentów indywidualnych, grup w szpitalach oraz zakładach żywienia zbiorowego.
Głównymi zadaniami dietetyka są: profilaktyka żywieniowa chorób, planowanie jadłospisów indywidualnych oraz dla grup, ocena stanu odżywienia pacjenta, określanie roli składników pokarmowych w organizmie człowieka, stosowanie obowiązujących norm zapotrzebowania, stosowanie prawidłowego żywienia niemowląt z uwzględnieniem karmienia piersią, uczestnictwo w leczeniu żywieniowym, leczenie żywieniowe chorób, prowadzenie edukacji zdrowotnej z zakresu zdrowego żywienia.
CENNIK:
KONSULTACJA DIETETYCZNA Z ANALIZĄ SKŁADU CIAŁA – 50 ZŁ
INDYWIDUALNY PLAN ŻYWIENIOWY:
7 DNI – 60 ZŁ
14 DNI – 100 ZŁ