DIETETYK

KIM JEST DIETETYK ?

W roku 1967 „dietetyk” jako zawód wpisano do International  Standard Classification of Occupations (ISCO). Zdefiniowano, że dietetyk to osoba, która planuje i nadzoruje sporządzanie diet leczniczych dla pacjentów indywidualnych, grup w szpitalach oraz zakładach żywienia zbiorowego.

Głównymi zadaniami dietetyka są: profilaktyka żywieniowa chorób, planowanie jadłospisów indywidualnych oraz dla grup, ocena stanu odżywienia pacjenta, określanie roli składników pokarmowych w organizmie człowieka, stosowanie obowiązujących norm zapotrzebowania, stosowanie prawidłowego żywienia niemowląt z uwzględnieniem karmienia piersią, uczestnictwo w leczeniu żywieniowym, leczenie żywieniowe chorób, prowadzenie edukacji zdrowotnej z zakresu zdrowego żywienia.

CENNIK:

KONSULTACJA DIETETYCZNA Z ANALIZĄ SKŁADU CIAŁA – 50 ZŁ

INDYWIDUALNY PLAN ŻYWIENIOWY:

7 DNI – 60 ZŁ

14 DNI – 100 ZŁ